INSTITUTUL BIBLIC PASTORAL

Istoria "Adunarilor Biblice Asociate" (si deci a Institutului Biblic Pastoral) isi are inceputul in Allegheny, Pensylvania, in perioada dintre 1870-1875. Un grup de devotati "studiatori ai Bibliei" au inceput sa se intilneasca impreuna, acolo.

Ei au inteles ca legamintul-promisiune al lui Dumnezeu cu Avraam (ca in saminta lui vor fi binecuvintate toate familiile pamintului) trebuie sa se indeplineasca cu siguranta. Deja milioane de oameni murisera fara sa primeasca aceasta binecuvintare. Acesti studenti au cercetat invataturile apostolului Pavel (Gal. 3:8, 16, 27, 29) precum ca prima saminta a binecuvintarii este Christos, dar ca cei ce sint ai lui Christos vor deveni mostenitori ai fagaduintei dumnezeesti catre Avraam. Ei vor fi asociati ai lui Christos ca regi si preoti, in a guverna si binecuvinta toate familiile pamintului (2 Timotei 2:12). Ei au vazut mai departe ca pentru a primi acesta binecuvintare, toti trebuie sa iasa din mormintele lor, sa invete despre adevarul lui Dumnezeu, si sa vina la o deplina oportunitate de a cistiga viata vesnica (John 5:28,29; 1 Tim. 2:3-6). Acesta lucrare a restatornicirii este aratata de asemenea in Fapte 3:21.

Biserica este chemata sa fie conmostenitoare cu Domnul in imparatia Mileniala. Acesta este o clara invatatura scripturala. Dar inainte de acel timp, ei nu observasera deosebirea dintre rasplata ce o va primi Biserica, care se afla in incercare scum, in aceasta virsta prezenta, si rasplata pe care o va primi cel din mijlocul lumii care se va dovedi credincios (a carui incercare are loc la sfirsitul virstei Mileniale). Biserica va fi rasplatita cu glorie spirituala, adica natura divina. Lumea va primi gloria restituita-restaurarea la perfectiunea umana de care odata s-a bucurat in Eden, tatal nostru, Adam.

Charles Taze Russell, un om de afaceri din Pennsylvania, a devenit liderul acestei miscari. Dupa cum timpul este un test pentru noi toti, s-a dovedit ca, potrivit acestui concept, unii dintre primii sai asociati, au inceput sa nege invatatura unui pret de rascumparare pentru Adam si intrega sa rasa. Fratele Russell a atras atentia ca aceasta invatatura este singura fundatie pentru credinta crestina.

Prima sa lucrare publicata a fost "Scopul si modul intorcerii Domnului nostru" (1877-50.000 copii). A fost scrisa pentru a arata ca obiectul intoarcerii Domnului nostru este de a binecuvinta toate familiile pamintului. Fratele Russell a aratat ca venirea lui Christos va fi ca a unui hot. El nu se va reintoarce in trup de carne, ci ca o fiinta spirituala, invizibila omului (Ioan 14:14-19); si ca stringerea impreuna a sfintilor si separarea adevaratilor si falsilor credinciosi, va continua de-a lungul sfirsitului virstei, fara ca lumea sa stie ceva despre aceasta.

In 1876, la virsta de 24 de ani, fratele Russell si-a incetat activitatea de afaceri din Philadelphia. De atunci incoace, in urmatorii 40 de ani care au urmat inaintea mortii sale in 1916, el si-a devotat timpul si resursele, calatorind, predicind si scriind (si publicind). Primul numar al revistei sale a aparut in iulie, 1879. "Turnul de veghere al Sionului" si "Vestitorul prezentei lui Christos", au continuat ca publicatie lunara pina in decembrie, 1891, si semilunara, de atunci si pina la moartea sa. In 1881, el a publicat "Hrana pentru crestinii cugetatori" si "Invataturile Tabernacolului" (aproximativ 1.400.000 copii, fiecare). Acestea au fost urmate de catre sase volume, aparute original sub titlul de "Zorile Mileniului", iar ulterior reintitulate "Studii in Scripturi" (peste 12.000.000 la acea data).

Miscarea a crescut in asa fel, incit la moartea sa in 1916, el era pastor a mai mult de 12.000 de congregatii, aflate in diferite parti ale lumii. Scrierile sale au fost traduse in mai bine de 35 de limbi diferite. Predicile sale saptaminale, au fost adunate si publicate in peste 2.000 reviste si jurnale, cu o circulatie aproximativa de 15 milioane copii. El a condus un birou compus din mai multe grupuri de frati care calatoreau in interesul raspindirii adevarului. Acest rezumat al activitatii fratelui Russell, este important pentru a intelege istoria adunarilor "Studentilor Bibliei Asociati" de astazi.

Studentii Bibliei Asociati

In lucrarea sa publica, fratele Russell a folosit numele Asociatia Internationala a Studentilor Bibliei, nume care a fost aplicat adunarilor (sau bisericilor) Studentilor bibliei. Inca inainte vreme, numele de Studentii Bibliei Asociati, a fost, de asemenea, folosit de astfel de grupuri. Organizatia, cunoscuta acum sub numele de Martorii lui Iehova, a continuat sa foloseasca numele de "Asociatia Internationala a Studentilor Bibliei", inca multi ani dupa moartea fratelui Russell. Gruparile care au parasit organizatia, si-au asumat, in general, urmatoarele denumiri formale: "Studentii Bibliei Asociati", sau in anumite cazuri, "Studentii Bereeni ai Bibliei".

Dupa moartea sa, organizatia a schimbat multe din invataturile pe care el le-a prezentat in "Studii in Scripturi", si a incetat sa-i mai publice si distribuie, scrierile. Multi, in aceasta perioada, in mod individual, au sustinut felul in care fratele Russell a inteles planul lui Dumnezeu, si s-au retras din organizatie. Cei care au facut asa, au fost initiatorii adunarilor Studentilor Bibliei Asociati, care, ca un intreg, adera foarte strins, la invataturile prezentate in scrierile fratelui Russell.

Criza care a urmat

Avind in minte aceste istorice evenimente, se poate vedea cum, trecerea din viata a pastorului Russell a dat nastere unei crize in administrarea casei credintei. Schimbarea petrecuta in conducerea organizatiei, a insemnat o completa schimbare in spiritul, politica si metodele de administrare. Frati, care au activat impreuna cu fratele Russell, si care ocupau pozitii de incredere si responsabilitate, au fost dati afara fara nici un alt motiv, decit acela ca, au stat in apararea principiilor adevarului, iubirii si dreptatii, si ca au aparat munca si activitatea de o viata a fratelui Russell.

Frati din intreaga lume, au fost chemati sa raspunda la intrebari privind adevarul si libertatea poporului lui Dumnezeu. Acesti prieteni care au fost supusi unor teste de loialitate similare celor la care a fost supus Isus, "capul" lor, au vazut avantaje in faptul de a se uni si a colabora impreuna. Datorita eforturilor acestor mici grupuri de Studenti ai Bibliei Asociati, Institutul Biblic Pastoral a venit in existenta in 1918.

"Studentii Bibliei Asociati" sint o unitate congregationala. Aceasta inseamna ca, adunarile Biblice individuale sint independente, corpuri cu autoguvernare, dar in acelasi timp mentinind relatii si tovarasie unele cu altele. Invatatorii lor sint numiti batrini, dar neavind nici un titlu eclesiastic. Ei recunosc drept frati in Christos pe toti cei ce au credinta in sacrificiul Sau de rascumparare, care au facut o completa consacrare lui Dumnezeu, ca raspuns la invitatia Sa din Romani 12:1-2, si care demonstreaza aceasta prin modul lor de viata.

Apostolul Pavel declara ca: "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu, si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna". -- 2 Tim. 3:16,17.

Pe aceste baze, "Studentii Bibliei Asociati" nu au de gind sa alcatuiasca o alta secta, prin creind teste de credinta. Ei cer numai o completa acceptare a cuvintului lui Dumnezeu si conformarea vietii potrivit acestor invataturi. Astfel ei sint una cu toti cei ce sint cu adevarat ai Domnului. Ei nu au formulat nici un crez, drept conditie a adunarii impreuna, pozitia lor fiind cea exprimata in "Studii in Scripturi", vol. 6, pag. 241:

"Adevarata necesitate a Bisericii lui Christos este inca, mai multa libertate -- pina atunci, cind fiecare individual membru va sta liber si independent, eliberat de toate lanturile omenesti, de toate credulitatile si confesiunile. Cu fiecare crestin individual, care sta cit mai hotarit in aceasta libertate, pe care a primit-o de la Domnul (Gal. 5:1; Ioan 8:32), si cu fiecare crestin individual unit prin loialitate cu Domnul si cuvintul Sau, foarte curind, unitatea originala pe care scripturile o insufla, a fost inteleasa; si toti adevaratii copii ai lui Dumnezeu, toti membrii ai Noii Creatiuni, s-au gasit pe ei insisi alaturati celorlalti membri facuti liberi in mod similar, si s-au aflat legati unii de altii prin corzile iubirii, cu mult mai puternice decit legaturile omenesti care ii legau in sistemele si societatile in care se gaseau ei inainte. "Iubirea lui Christos ne constringe" -- [ne tine impreuna -- Concordanta analitica Young] (2 Cor. 5:14).

Inca un pasaj, iesit de sub pana Pastorului Russell, privind aceasta problema:

"ŕ intelepciunea care vine de sus ŕ cheama si indeamna pentru unitate numai in Domnul, si in conformitate cu liniile ferm stabilite de catre Domnul in Scripturi -- lasind cu generozitate fiecaruia, deplina libertate de a actiona si de a judeca toate problemele neelucidate din Scriptura. Noi indemnam ca toti din iubita turma a Domnului sa copieze intelepciunea Apostolului in cea ce priveste acesta problema". (citat din revista "Turnul de veghere al Sionului").

Cel mai scurt rezumat al modului in care Studentii Bibliei Asociati, inteleg invataturile Sfintelor Scripturi este ceea ce incepind din 1895 a fost publicat in fiecare numar al revistei "Turnul de Veghere" si poate fi gasit de asemenea in fiecare numar al revistei "Vestitorul" -- de obicei tiparit pe coperta interioara a revistei -- articol cu titlul "Ceea ce Scripturile ne invata cu claritateŕ"

O noua Creatura

Scripturile sint clare. Ceea ce are valoare este noua creatura. A fi o noua creatura este totul. A fi un membru al corpului lui Christos este totul. Pe scurt, a ajunge in Christos, este o problema individuala si nu poate fi afectata de nici un mecanism, institutie sau organizatie pe care noi ca si popor al Domnului o putem forma. Noi sintem acceptati in Christos prin o personala intelegere a lui Dumnezeu si prin auzirea chemarii pe care El ne-o face de a supune totul Lui. Aceasta este singura cale de a deveni un membru al Bisericii lui Christos.

Membru al Institutului

A fi un membru al Institutului nostru are scopul de a pastra in miinile celor care contribuie, toate drepturile de a decide in ce mod ar trebui utilizate resursele financiare ale fundatiei. A fi un membru al Institutului nu implica nici o subscriere unui anumit crez, si nimeni prin devenind un membru al Institutului, nu devine in nici un sens, un membru al unei biserici.

Oricine contribuie la inscriere cu suma de 5 dolari, devine un membru, titlu care ii da dreptul sa voteze in problemele institutului, in adunarile lui de lucru, in alegeri, etc. Aceasta procedura a fost aleasa pentru a preveni pericolul ca o persoana individuala sa controleze alegerile Institutului.

Prin aceasta, nu am urmarit sa infiintam o noua miscare sau sa atragem aderenti. Noi simtim cu putere ca traim in zilele sfirsitului, zile in care cei sfinti sint putini -- doar cite unul ‘ici si ‘colo. Unii de buna credinta, care se gindesc ca pot sa creeze o minunata organizatie, formata numai din devarati urmasi ai lui Christos, cu siguranta vor fi dezamagiti.

Scopul nostru nu este nici acela de a promova o lucrare uriasa cu lumea. Asa dupa cum am atras atentia in "Vestitorul", biserica in carne, niciodata nu a fost autorizata sa promoveze o munca uriasa de reformare in masa a lumii in general sau a lumii numita crestina. Din contra, noi trebuie sa ne ingrijim numai de hranirea oilor sale (Ioan 21:17) si de dezvoltarea ori gasirea discipolilor (nu convertirea lor) dintre toate natiunile (Mat. 28:19,20).

Cind sintem intrebati despre sfatul Scripturilor cu privire la un astfel de aranjament de lucru pentru a sluji biserica, raspunsul nostru este simplu. Nu stim nimic in Scriptura care sa interzica un astfel de aranjament. Poporul Domnului este sfatuit sa foloseasca in toate lucrurile, spiritul unei minti sanatoase., si sa faca tot ceea ce fac pentru gloria lui Dumnezeu. Apostolul ne asigura ca "scopul poruncii este dragostea" (1Tim. 1:5) si ca "dragostea nu lucreaza rau aproapelui" (Rom. 13:10).

Vestirea mesajului imparatiei este o slujba a iubirii. Orice procedeu care incurajeaza astfel de servicii sfinte, in armonie cu principiile dreptatii si iubirii, este de laudat si nu de condamnat.

Desigur, nu am citit niciunde ca o astfel de organizatie sa fie autorizata in perioada bisericii primitive, nici pentru biserica din perioada ulterioara; dar nici nu citim despre cei din timpul lui Isus, ca se plimbau cu aeroplanele sau ca foloseau telefonul ori televizorul. Care dintre noi ar renunta sa foloseasca astfel de mijloace, din cauza ca primii ucenici nu le-au avut? Niciunul! Familia umana a crescut in numar, si civilizatia a introdus procedee legale prin care afacerile lumii sint rezolvate prin mijloace la moda. Corporatia este unul dintre acestea. Este un instrument pe care poporul Domnului il poate folosi atit de liber ca si cum te sui in avion. Ei nu ar trebui sa se simta vinovati ca soarta lor e mai usoara decit a predecesorilor, care erau obligati sa mearga sute de kilometri pe jos sau cu vaporul.

Munca din timpul prezent a bisericii nu a fost niciodata prevazuta sa fie o munca in masa. Mesajul acestei virste este numai pentru cei ce care au urechi de auzit. Acestia sint cei destinati sa fie separati de lume -- un "popor pentru numele Lui" (Fapte 15:14). Mesajul virstei evanghelice nu a fost popular niciodata -- intunericul ureste inca, lumina (Ioan 3:19). Importanta munca a bisericii, asa dupa cum Scripturile declara foarte clar, va avea loc dupa ce toti cei credinciosi chemati in aceasta virsta sa fie sfinti, vor fi glorificati. Atunci ei vor fi impreuna cu Christos, si vor forma faza cereasca a Imparatiei lui Dumnezeu. Aceasta se va indeplini dupa ce Satan va fi legat si timpul restitutiei tuturor lucrurilor, va fi pe deplin sosit. Intre timp, munca si misiunea prezenta a bisericii este cea de perfectionare a sfintilor pentru munca din timpul viitor, de a dezvolta in ei insiisi toate fructele spiritului, de a fi martorii lui Dumnezeu fata de lume, si de a se pregati sa fie regi si preoti in virsta ce vine.

Muncitori nevrednici

Este evident ca unii au venit cu idea ca misiunea lor ca popor al lui Dumnezeu este de a lucra sau a se angaja intr-o miscare uriasa de lucru cu lumea. Ei au pierdut din vedere partea adevarata a muncii lor. Ca si oameni, noi nu sintem vrednici sa avem un loc in biserica, potrivit planului lui Dumnezeu, numai daca ne ingrijim de dezvoltarea si cresterea noastra spirituala. Daca noi vrem sa Il urmam, trebuie sa dezvoltam roadele spiritului: cinste, rabdare, indelunga-rabdare, smerenie, blindete, bunatate frateasca si dragoste. Aceste calitati caracterizeaza acel complet caracter crestin care va fi aprobat sa duca mai departe munca si misiunea virstei viitoare, de a instrui si ridica la viata intreaga umanitate. Oamenii ofera diferite activitati eclesistice ca si dovada a aprobarii divine. Asemenea evidente sint rastalmaciri ale cuvintului lui Dumnezeu spre propria lor condamnare. Isus a vestit dinainte cum unii vor veni la el la sfirsitul acelei zile, revendicind dreptul de a intra in mostenirea sfintilor pe baza activitatii lor. Nu a fost munca noastra minunata? (Matei 7:22). Isus declara ca minunata lor munca nu v-a fi recunoscuta, deoarece ei au neglijat munca din aceasta virsta de favoare, si anume lucrarea in inima a spiritului, lucrarea de a dezvolta un caracter ca al Lui. Numai acest lucru va da dreptul unei persoane sa fie vrednica de tovarasie cu Christos in imparatie, si de a imparti responsabilitatea si onoarea cu El.

Scopul nostru

Pentru a pastra aceasta invatatura Scripturala, a fost format Institutul Biblic Pastoral. Privind de-a lungul istoriei, se poate vedea ca scopul nostru este cel cuprins in urmatoarele puncte:

a fi un ajutor spiritual pentru toti fratii si prietenii imprastiati in diferitele parti ale lumii;

a-i incuraja si a-i supraveghea pe acestia in edificarea si ajutorarea altora din poporul Domnului in lucrurile spirituale;

a incuraja fratii si prietenii sa mentina o stare de echilibru spiritual (conditie care este scriptural recunoscuta ca si Pacea lui Dumnezeu) in mijlocul nedumeririi si confuziei prezente;

a marturisii adevarul lui Dumnezeu si Vestea Buna, atita timp cit Dumnezeu vede de bine sa ne tina in viata

a pastra aceste principii ale invataturilor lui Christos si apostolilor, la fel de simple si de pure, si de a apara cu hotarire adevarurile biblice.

Va dau o porunca noua

Instrumentul cel mai important al muncii noastre este revista bi-lunara, "Vestitorul Imparatiei lui Christos". De asemenea, noi distribuim mesajul divin prin intermediul tractelor si publicatiilor, etc. ; ajutam fratii capabili, sa calatoreasca, vestind cuvintul lui Dumnezeu pentru grupuri mari sau mici de prieteni (incluzind indivizi izolati) care doresc si solicita astfel de servicii. Domnul a binecuvintat aceste activitati. In sfirsit, comunicam cu frati din intreaga lume, multi dintre ei povestind despre durerile si suferintele lor si despre bunatatea si favoarea lui Dumnezeu, care intr-un mod atit de minunat, I-a sustinut si pastrat prin aceste experiente. Unii ne scriu despre aprecierea pe care ei o au cu privire la adevar, intelegerea pe care o au despre Domnul si despre principiile adevarului si dreptatii, si ca aceasta intelegere este cu adevarat pavaza si scutul lor in acest timp prezent.

Unii nu au umblat cu noi

Bineinteles ca au existat si alti frati care nu s-au asociat in lucrarea Institutului. Dar lucrul acesta nu ne supara cu nimic. Mai mult decit atit, noi exercitam spiritul lui Isus, rugindu-l pe Domnul secerisului sa trimita mai multi lucratori in vie (Matei 9:38). De asemenea, noi ne retinem de la certuri contraversionale cu oricine vrea sa urmeze alte linii in interpretarea Bibliei si in indeplinirea Cuvintului. Lucrarea de acum nu este in mina noastra ci in mina Domnului. Noi indemnam pe toti sa reflecte cit mai bine spiritul Domnului nostru, asa cum il gasim exprimat in Marcu 9:39, 40.

Cei care accepta chemarea lui Isus catre biserica, nu au timp pentru conflicte. Miinile noastre trebuie sa fie ocupate din plin cu munca acestei virste. Apostolul Pavel spunea "ŕ sa faceti toate lucrurile spre zidirea voastra sufleteasca". (1 Cor. !4:26). Interesul spiritual al poporului lui Dumnezeu merita sa fie luat in primul rind in considerare. Spiritualitatea, dovada a spiritului de iubire al lui Dumnezeu, negarea de sine si compatimirea sint foarte de trebuinta in vietile noastre. "Va dau o porunca noua: sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit eu asa sa va iubiti si voi unii pe altii." (Ioan 13:34). Sa ne alaturam si noi apostolului Pavel in studiul pe care el il face iubirii -- si anume sa recunoastem si noi ca ea este blinda, nu cauta interesul sau propriu, nu se minie cu usurinta, indura toate lucrurile, si nu va pieri niciodata.

Iubirea lui Christos si a lui Dumnezeu este baza caracterului Fiului lui Dumnezeu. Toti cei care vor deveni conmostenitori cu Isus trebuie sa dezvolte aceasta iubire inainte de a se putea impartasi de bucuria si gloria Imparatiei cerurilor. Apoi ei se vor bucura din plin de gloria Domnului si Invatatorului lor si a Tatalui nostru ceresc.